Novi mobiteli u 2023 - Samsung, OnePlus, Google i mnogi drugi. - Uporedi karakteristike proizvoda i ulovi najbolju cijenu u BiH | Cjenolov
Cjenolov

ČlanakNovi mobiteli u 2023 - Samsung, OnePlus, Google i mnogi drugi.

2023-01-31

Izgleda da će 2023. biti velika godina za entuzijaste pametnih telefona! Veliki igrači poput Apple-a, Samsung-a, Google-a i OnePlus-a spremaju se za neke značajne nadogradnje svojih uređaja.

[EDIT - 01.02.2023]
Samsung je predstavio Galaxy S23 1. februara.

OnePlus 11 5G će biti predstavljen širom svijeta 7. februara.

Iako je teško precizno predvidjeti koje će sve nove funkcije i mogućnosti biti predstavljene, možemo napraviti neka nagađanja. Na primer, vjeruje se da će Apple konačno uvesti USB-C punjenje u dugoočekivanu liniju iPhone 15, koja bi trebala stići u septembru. Možda ćemo vidjeti i novi senzor od 200 megapiksela u Samsungovom Galaxy S23 Ultra telefonu.

Prošle godine smo svjedočili impresivnom napretku u svijetu pametnih telefona - iPhone 14 je dobio satelitsko povezivanje za hitne situacije i detekciju sudara, Google je sa svojim Tensor čipom u Pixel 7 i 7 Pro telefonima pomjerio granice mogućeg, dok je Samsung svojoj liniji Galaxy S dao svjež izgled i unaprijedio performanse kamera. Stoga, tek možemo zamisliti šta nas sve čeka ove godine!

I tako, opet dolazimo do tog trenutka u godini kada nam se počinje nazirati ono što nas očekuje u svijetu pametnih telefona. Na osnovu prošlogodišnjih ciklusa lansiranja, glasina i izvještaja, evo novih telefona koji nas, vjerovatno, čekaju 2023. godine.

Apple iPhone 15

Historijski gledajući, Apple nam stalno donosi nove iPhone modele u septembru i ne očekujemo da će 2023. biti drugačija. Ove godine se nadamo da ćemo vidjeti i USB-C punjenje, u skladu s novim pravilima EU.

Također, možemo očekivati da vidimo rutinske nadogradnje kao što su poboljšane kamere i novi procesor. Analitičar TF International Securities Ming-Chi Kuo, koji ima reputaciju da daje tačna predviđanja o nadolazećim Apple proizvodima, nagovijestio je da bi Apple mogao učiniti više da razlikuje iPhone 15 Pro od običnog iPhonea 15. Ovo je u skladu s koracima koje je poduzeo s iPhone 14 generacijom, gdje su Dynamic Island i novi A16 Bionic procesor bili ekskluzivni za Pro liniju.

Kuo je također sugerirao da bi Apple mogao dodatno razlikovati veći iPhone 15 Pro Max od manjeg iPhone 15 Pro, što bi vjerovatno bio dobrodošao potez. Glavna razlika između njih trenutno je veličina ekrana, tako da bi poboljšane specifikacije Pro Max telefona dale korisnicima više razloga da se odluče za Appleov najveći (i najskuplji) iPhone. Čak se priča da bi iPhone Pro Max mogao biti preimenovan u iPhone Ultra u budućnosti kako bi se uskladio s drugim proizvodima poput Apple Watch Ultra.

Dakle, zbog čega biti uzbuđen kada je u pitanju iPhone 15 linija? Dugo očekivani prelazak na USB-C je na vrhu moje liste. Korisnici iPhone-a će konačno moći puniti svoj iPhone, iPad i Mac istim tipom kabla, što čini život mnogo praktičnijim. Također smo nestrpljivi vidjeti hoće li Apple zaista napraviti veću razliku između iPhone 15 Pro Max i iPhone 15 Pro, dajući korisnicima još više razloga da se odluče za veći telefon.

OnePlus 11 5G

Uzbuđeni ste zbog novog OnePlus 11 5G? Konačno će biti dostupan globalno od 7. februara! Sa 6,7-inčnim OLED ekranom koji se može pohvaliti brzinom osvježavanja od 120 Hz i pokretanim Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 procesorom, ovaj telefon je spreman da impresionira. Plus, njegove mogućnosti brzog punjenja su povećane sa 80W na 100W (iako nažalost u SAD-u ograničeno na 65W). A kamere su odlične - glavna od 50 megapiksela, ultraširoka od 48 i telefoto kamera od 32.

OnePlus je poznat po tome što nudi high-end funkcije po pristupačnim cijenama i zato su "ubili" vodeće brendove. Prošli model, OnePlus 10 Pro, bio je gotovo savršen konkurent iPhoneu, ali sa slabijom kamerom i limitiranim brzim punjenjem od 80W, nije uspio zadovoljiti sve kriterije. Nadamo se da će novi OnePlus 11 5G riješiti te probleme.

Samsung Galaxy S23

Samsung je spreman da nas povede u novu tehnološku avanturu sa Galaxy S23-om! Pristupajući nadogradnjama kamere i dizajna, koji su postali sinonim za Samsung telefone, očekujemo neke uzbudljive nove funkcije!

Glasine govore da će Samsung opet zapaliti svijet sa glavnom kamerom od 200 megapiksela na Galaxy S23 Ultra telefonu. Ova uzbudljiva vijest prati Samsungovu najavu novog senzora slike koji može da snima fotografije od 200 megapiksela. To bi bilo značajno poboljšanje u odnosu na kameru od 108 megapiksela na Galaxy S22 Ultra telefonu.

Izgleda da Samsung isto tako daje novi izgled regularnim Galaxy S23 i S23 Plus, sa dizajnom koji je sličniji Galaxy S23 Ultra. Glasine iz pouzdanog izvora kažu da će izbočina kamere biti zamijenjena izbočenim sočivima, stvarajući čišći i uglađeniji izgled.

Što se tiče performansi, očekuje se da će Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čip biti uključen u najnoviji Samsungov telefon, kao i u prethodnim modelima. Ovaj čip donosi bolju energetsku efikasnost, naprednu umjetnu inteligenciju i poboljšanu grafiku u mobilnim igrama. Neki stručnjaci čak vjeruju da bi Samsung mogao napustiti vlastite Exynos procesore i osloniti se isključivo na Qualcomm za Galaxy S23.

Ne možemo dočekati da vidimo kako će se Samsung suprotstaviti konkurenciji iz Google Pixel serije. Sve u svemu, spremni smo za novo tehnološko putovanje sa Samsungom i njegovim Galaxy S23-om!

[EDIT - 01.02.2023]
Samsung Galaxy S23 serija je predstavljena 1. februara 2023.
Ovdje možete naći najbolje ponude!

Google Pixel 7 i 7A

Ako su glasine istinite, Pixel 7A bi mogao biti najnoviji dodatak Google-ovoj liniji. Očekuje se da će biti lansiran na proljeće ili ljeto, a mogao bi uključiti neke prilično uzbudljive nadogradnje u odnosu na svog prethodnika, Pixel 6A. Pixel 7A bi mogao imati brzinu osvježavanja ekrana od 90 Hz i bežično punjenje - dvije funkcije koje su nedostajale Pixel 6A. Slike koje su procurile također sugerišu da će imati sličan dizajn kao Pixel 7A telefon.

Pixel 7A bi također mogao imati Tensor G2 procesor i kameru sa širokim i ultraširokim senzorima, baš kao Pixel 7 i 7 Pro. Ako Google uspije zadržati istu cijenu od 449 dolara i otkloniti nekoliko nedostataka Pixel 6A, biće pravi kandidat na tržištu pristupačnih telefona..

Što se tiče linije Pixel 8, do sada je bilo malo glasina. Međutim, njemački tehnički blog pronašao je reference na dva nova Pixel telefona kodnim imenima "Shiba" i "Husky" u javno dostupnom kodu. Za njih se kaže da rade na Androidu 14 i imaju 12 GB RAM-a, a pokreće ih novi procesor pod nazivom "Zuma".

Zaista smo uzbuđen da vidimo šta će nova generacija čipa iz Google-a donijeti svojim budućim telefonima. Tensor čipovi su već donijeli fora funkcije kao što su Magic Eraser, Face Unblur i oznake zvučnika na transkriptima. Jedva čekamo da vidimo šta nam još Google sprema!

Google Pixel Fold

Glasine o nadolazećem sklopivom telefonu od Googlea šire se kao vjetar! Govori se da će Pixel Fold nositi dizajn sličan Oppo Find N i da bi se mogao pojaviti 2023. godine. Također, dizajn Pixel Fold-a nalikuje Microsoftovom Surface Duo. P

Neki programeri su također pronašli naznake sklopivog Pixel uređaja u Android 13 beta kodu. Prema njima, telefon bi imao glavnu, telefoto i ultraširoku kameru, te unutrašnju selfi kameru, što je tipično za premium telefone.

Zašto smo uzbuđeni? Iako ništa nije zacrtano dok Google to službeno ne objavi, postoji nekoliko stvari koje nas raduju zbog mogućnosti Pixel Fold-a. Google je poznat po tome što nudi telefone po pristupačnijim cijenama od konkurenata poput Samsunga, tako da bi sklopivi Pixel mogao biti povoljniji.

Trenutno su sklopivi telefoni još uvijek novost i zauzimaju samo mali dio globalnog tržišta pametnih telefona. Sa Googleovim iskustvom u pronalaženju jedinstvenih funkcija za svoje Pixel telefone, nadamo se da će oni donijeti isti inovativni duh na sklopivo tržište. Neke od korisnih funkcija koje su dodali običnom Pixelu uključuju mogućnost izoštravanja fotografija koje su van fokusa i da Google Assistant čeka na čekanju. Ako se Pixel Fold ipak dogodi, radujemo se što ćemo vidjeti koje će kreativne i praktične funkcije Google osmisliti za ovu novu tehnologiju.

Samsung Galaxy A54 5G

Ako tražite jeftin telefon, Samsungovu Galaxy A seriju definitivno vrijedi pogledati. Očekuje se da će sljedeći telefon u seriji, Galaxy A54 5G, biti napredak u odnosu na Galaxy A53 5G koji je predstavljen prošlog proljeća. Govoreći o specifikacijama, Galaxy A54 5G vjerojatno će imati ekran manjih dimenzija od 6,4 inča, te će biti opremljen sa trostrukom stražnjom kamerom. Još jedna dobra stvar su izvještaji koji govore o većoj bateriji.

Jako smo uzbuđeni zbog ovog novog Galaxy A54 5G, jer smo imali priliku testirati Galaxy A53 5G i iznenađeni smo koliko je dobar telefon po tako povoljnoj cijeni. Nadamo se da će Samsung pokazati isti entuzijazam i izvucati inspiraciju iz uspjeha Google Pixel A serije, te da će nam pružiti još više kvalitetnih i pristupačnih opcija uz solidne specifikacije.

Samsung Galaxy Z Fold 5

Samsungova Galaxy Z Fold serija uskoro će dobiti novi dodatak – Galaxy Z Fold 5. Uz glasine koje kruže, očekuje se da će ovaj sklopivi hibrid telefon-tablet imati nekoliko uzbudljivih nadogradnji. Neki izvještaji sugerišu da će doći sa utorom za pohranu Samsungove S Pen olovke, što bi ga učinilo uređajem orijentiranim na produktivnost. Očekuje da će imati lakši dizajn sa manje uočljivim naborom. Ostala poboljšanja uključuju rutinske nadogradnje kamere i procesora, te mogućnost novih poboljšanja softvera.

Galaxy Z Fold 5 će vjerovatno biti objavljen u augustu, što je tipično vrijeme za nove Samsungove sklopive telefone. Iako bi uključenje S Pen olovke moglo biti odlična karakteristika, Galaxy Z Fold 5 treba više od toga kako bi sklopivi telefoni zaista postali popularni među potrošačima. Ipak, uzbudljivo je vidjeti šta nam Samsung sprema sa ovim novim dodatkom Z Fold seriji.

Samsung Galaxy Z Flip 5

Nadolazeći Samsung Galaxy Z Flip 5 će donijeti neke uzbudljive nadogradnje seriji telefona na preklop. Prema Rossu Youngu, izvršnom direktoru Display Supply Chain Consultants, očekuje se da će Z Flip 5 imati veći poklopac od oko 3 inča, što ga čini funkcionalnijim i lakšim za upotrebu u odnosu na svog prethodnika, Z Flip 4 koji ima poklopac ekran od samo 1,9 inča. Uz to, priča se da Z Flip 5 ima novi dizajn šarki koji bi mogao učiniti nabor manje uočljivim.

Osim ovih nadogradnji dizajna, očekuje se da će Z Flip 5 imati generalna poboljšanja kvaliteta kamere, softvera i procesora, baš kao i Z Fold 5. Osim toga, lično se nadam da će Z Flip 5 imati duže trajanje baterije jer je to područje koje bi trebalo poboljšati.

Sve u svemu, čini se da se najnoviji pametni telefoni usmjeravaju prema fokusu na poboljšanju baterije i punjenja, nadogradnji kamere i dizajnu. Biće zanimljivo vidjeti šta nam vodeće tehnološke kompanije, poput Samsung-a, OnePlus-a, Apple-a i Google-a, spremaju ove godine.

Ovaj članak je djelimično napisan pomoću vještačke inteligencije (AI).