Samsungovi novi preklopni telefoni: Zašto kamera zaostaje? - Uporedi karakteristike proizvoda i ulovi najbolju cijenu u BiH | Cjenolov
Cjenolov

ČlanakSamsungovi novi preklopni telefoni: Zašto kamera zaostaje?

2023-07-31

Samsungova nova preklopna čuda nam postavljaju zanimljivo pitanje: zašto ovaj tehnološki div ne uključuje svoje najbolje kamere u ove napredne uređaje? Uistinu, ovo je čudno, posebno kada se uzme u obzir luksuzni status ovih proizvoda.

Samsungov pristup se dosta razlikuje od konkurencije. Na primjer, Googleov Pixel Fold koristi istu tehnologiju kamere koja se nalazi u ostalim Pixel modelima. Ostali proizvođači, poput Oppa, Xiaomija i Viva, spremaju se za lansiranje svojih preklopnih telefona na globalna tržišta, što podiže očekivanja za ove uređaje.

Galaxy Z Flip 5

Jedna od najupečatljivijih promjena u Flip 5 je prelazak na sjajniju završnicu na stražnjim panelima, koja zamjenjuje prethodni mat dizajn. Međutim, ovaj novi finiš brzo privlači otiske prstiju, što mu oduzima na privlačnosti. Zanimljivo je da ova promjena nije primijenjena na Fold 5, koji zadržava mat finiš.

Samsung je obećao poboljšanja u snimanju slika pri slabom svjetlu i noću, pozivajući se na softverske nadogradnje za ukupne performanse kamere. Međutim, bez sveobuhvatnog pregleda, potencijalno poboljšanje ostaje spekulacija.

Galaxy Z Fold 5

Fold 5 je lakši od svog prethodnika zahvaljujući smanjenim dimenzijama. Samsung je nastavio poboljšavati mehanizam preklapanja, čineći Fold 5 bliže nego ikad osjećaju tradicionalne knjige. Kamere uređaja, međutim, pokazuju malo napretka, odražavajući one Folda 4.

Iako Fold 5 donosi praktična poboljšanja u pogledu upotrebljivosti i praktičnosti, tehnologija kamere ostaje gotovo netaknuta.

Dakle, koja je presuda?

Iako Samsung nastavlja uspinjati se na ljestvici kada je riječ o mehanizmima preklapanja svojih preklopnih telefona, čini se da tvrtka oklijeva uložiti u značajne nadogradnje kamera. Možda se brinu o povećanju veličine modula kamere? Moguće je, ali čovjek bi pomislio da bi postojala rješenja koja ne bi kompromitirala elegantan dizajn ovih uređaja.

Čar ovih telefona definitivno leži u njihovoj sposobnosti da se lako pozicioniraju, pružajući značajnu prednost u odnosu na standardne modele telefona. Međutim, za one strastvene ljubitelje preklopnih telefona i mobilne fotografije, Fold 5 i Flip 5 predstavljaju dilemu. Iako unapređuju preklopnu tehnologiju, kamere ne uspijevaju držati korak, ostavljajući prostora za poboljšanje u budućim modelima.

Ovaj članak je djelimično napisan pomoću vještačke inteligencije (AI).